Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort Duchesse (prawd. ok. 1930)

10.05.2025 14:48
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuFunt migdałów słodkich oparzyć, usiekać jak najdrobniej i trzeć przez godzinę w donicy wałkiem dodajac po trochu funt cukru i wbijając po jednemu 12 żółtek, wsypać nie pełną szklankę utartych i przesianych sucharków, domieszać pianę z białek. Kłaść tę massę w dwie wysmarowane formy tortowe i wstawicdo goracego pieca na pół godziny. Drugi funt migdałów nie parzyć tylko obetrzeć serwetą, utrzeć na tarce albo usiekać drobno i utrzeć w donicy z funtem cukru, z 2 jajami całemi i 12 żółtkami, wsypać szklankę utuczonego i utartego razowego chleba, domieszać pianę z 12 białek, wlać w formę tortową i wstawić w piec na pół godziny. Po upieczeniu gdy ciasto jeszcze ciepłe ułożyć tort w 3 warstwy, na spód białą, w środku ciemną, na wierzch znów białą przekładając konfiturami lub galareta, ubrać po wierzchu lukrem lub konfiturami.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]