Funt wyłuskanych orzechów włoskich lu tureckich utłuc w moździerzu dodając po trochu białka żeby nie ? oleju, następnie masse tę utłuc w donicy z funtem cukru dodając po jednemu? 18 żółtek, wsypać mały kubek utartego i utuczonego razowego chleba, domieszać pianę z 18 białek, a następnie włożyć tę massę do dwóch form tortowych i wstawić w piec. Po upieczeniu złożyć razem dwa placki przekładając następującą massą: ćwierć? funta wyłuskanych migdałów, ćwierć funta ? orzechów utłuc z pół funtem cukru ? 3 żółtka i 1 białko postawić na ogniu i mieszać/ucierać?? łyżką aż zupełnie zgęstnieje, a jak ostygnie przełożyć tą massą tort, ubrać lukrem przeźroczystym i wstawić w piec do obeschnięcia, a po wyjęciu ubrać konfiturami. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]