Wziąć funt mąki, 1 jajko, pół kieliszka wódki i trochę wody, zagnieść na ciasto pulchne, które by łatwo wałkować się dało i zostawić na stolnicy żeby się uleżało. Wziąć funt masła świeżego, ale solonego i wymoczonego parę godzin w wodzie, wycisnąć z wilgoci w serwecie, rozpłaszczyć na cal grubości, położyć na rozpłaszczone ciasto, brzegi ciasta zawinąć na ciasto w kształcie koperty i wałkować ostrożnie, posuwając wałkiem w jedną tylko stronę od siebie. Gdy ciasto będzie cienkie, zostawić go na 10 minut na stolnicy, a następnie znów brzegi zawinąć na wierzch i wałkować. Czynność tę powtarzać 4 razy, zawsze zostawiając ciasto z zawiniętymi rogami na stolnicy przez 10 minut. W końcu rozwałkować, cienko krajać na małe kwadraciki lub jakie się komu podoba formy, nałożyć cienko konfiturami lub jabłkami, przykryć drugim takim samym kawałkiem, brzegi zacisnąć i wstawić na blachach do bardzo gorącego pieca, bo inaczej ciastka nie będą rosły. Po wyjęciu osypać cukrem. Ciasto francuskie robi się w chłodnem miejscu. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]