Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ciastka francuskie z kremem (prawd. ok. 1930)

19.05.2025 23:11
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuZ ciasta poprzedniego przepisu rozwałkowanego cienko, wykrawać szklanką okrągłe placuszki i kieliszkiem znów wykrawać z nich środki aby tylko kółko pozostało. Połowę krążków zostawić nie wykrojone, poukładać na nich kółka, posmarować jajkiem nie dotykając brzegów, bo by nie rosły i wstawić do gorącego pieca. Po upieczeniu i wystygnięciu zrobić w środku palcem dołek i napełnić kremem ubitym ze słodkiej śmietanki i wanilią a na wierzch położyć konfiturę.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]