Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Biszkopty maślane (prawd. ok. 1930)

18.08.2025 23:34
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuPół funta cukru, jaj 12 ubić w rondelku na bardzo wolnym ogniu, gdy zacznie się pienić odstawić i bić jeszcze tak długo aż ostygnie, wtedy wsypać po trochu pół funta kartoflanej mąki i ćwierć funta sklarowanego masła oraz dodać otartą cytrynową skórkę. Duży płaski rondel wysmarować masłem, wysypać bułeczką, wlać ciasto i wstawić w piec na godzinę po wyjęciu wystudzić, pokrajać babkę na cienkie plasterki i polukrować.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]