Weź ogórków dużych, ale zielonych, z gładką skórą i mięsistych; poodcinaj z obydwóch stron końce, włóż w garnek lub duży polewany słój, warsztwę liści dębowych, z kwaśnych wiśni tyleż, parę bobkowych, kopru zielonego obranego z łodygi; ułóż ogórki szczelnie jeden kolo drugiego, przełóż temi samemi co na spodzie liściami i ziołami, daj drugą warsztwę ogórków poprzecznie je układając. Nową warsztwę ułóż liści, potém ogórki aż do wierzchu, dodaj garść całych ziarnek pieprzu, dwa ząbki czosnku, cebulę, chrzanu korzeń oskrobany i w kostkę krajany. Naléj wrzącą wodą, dwoma garściami soli przesyconą, połóż kromkę chleba na wierzchu; nie przykrywaj. Postaw garnek na ognisku z daleka, aby ciepło dochodziło, jednak do stopnia gorącości nie przyszło. We trzy dni już możesz mieć ukwaszone i doskonałe w smaku ogórki. [Nakwaska K., Dwór wiejski]