Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ogórki kiszone - 1821

23.08.2025 13:01
Ogorki nasalane

Nawet tak nazwane ogórki solone powinny bydź zakwaszane, ale nie mogą mieć smaku słonego; przydanie soli do tego iedynie powinno służyć, ażeby kwaszenie się miernem uczynić.
Wielkich ogórków równie nie można iak się zwyczaynie dzieie w wodzie płókać, lecz ie potrzeba troskliwie ochraniać od zewnętrzney wilgoci, ponieważ to staie się przyczyną gnicia .
Obieraią się przeto w czasie suchey pogody, ocieraią się do suchości, i zostawiaią się przez ieden dzień w mieyscu, gdzie wolne powietrze, ażeby wyschły.
Do zaprawienia ich, potrzeba się o beczkę z wina lub z octu postarać. W beczce takowey wkładaią się ogórki warsztwami z liściami wiśniowemi, koprem, kminkiem i młodemi latoroślami winogron, dopóki nie będzie pełną, potém zabiia się beczka, zalewaią się smołą obydwa dna, i stawia się na suchem mieyscu, szpuntem do góry.
Co zrobiwszy gotuie się taka ilość wody iaka do napełnienia beczki, zdaie się bydź potrzebną, dodaiąc do niey nieco więcey soli, niż się do gotowania ryb brać zwykło; ieżeli zaś soli za wiele weźmiemy ogórki będą słone. Jak tylko woda słona przewarzona wystygnie, mięsza się z dziesiąta częścią octu winnego dobrego, dodaie się cokolwiek cremortartari (ieden łót do beczki) i wlewa się do beczki przez szpunt. Potem zostawia się otwór szpuntowy niezatkany , i beczka w wolnem powietrzu i na suchem mieyscu, tak długo, dopóki kwaszenie się octowe nie minie, nakoniec, beczka dopełnia się wodą mocno nasolona, szpuntuie się i stawia w piwnicy suchey.
[Izys Polska czyli Dziennik Umiejętności, Wynalazków, Kunsztów i Rękodzieł, Poświęcony Kraiowemu Przemysłowi, tudzież Potrzebie Wieyskiego i Mieyskiego Gospodarstwa - 1921 nr 5]