Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Sałatka rumuńska - 1910

23.08.2025 13:20
Obranych czyli oskrobanych 10 sztuk marchwi kraje się wzdłuż na trzy części, także kraje się 5 sztuk pietruszki, a 1/4 kg. (1/2 funta) całej fasolki zielonej i żółtej szparagowej obiera z nitek; każdą z tych jarzyn gotuje się osobno w słonej wodzie, a gdy są ugotowane, odcedza, osobno zaś parzy się wodą dwie zielone papryki bułgarskie.
Gdy te jarzyny wystygną, układa się je w słoju lub w garnku kamiennym warstwami, dodawszy zielonych ogórków i kopru młodego zielonego, i zalewa gotowanym octem winnym pół na pół zmieszanym z wodą, z pieprzem prostym angielskim i 2 listkami bobkowymi. Pieprzu prostego angielskiego daje się po 10 ziarn.
[Albinowska, Dom oszczędny]