Z powodu zbliżaiącej się dogodnej pory do zaopatrzenia się na zimę w Ogórki kwaszone, udzielamy Gospodyniom Czytelniczkom naszym, następuiący przepis, podług którego kwaszone ogórki niezawodnie iak najlepiej konserwować się daią przez 8 i więcej miesięcy. Swieżo zerwane ogórki włożyć przed wieczorem w zimną czystą wodę, w której przez całą noc pozostać maią. Nazaiutrz ułożyć ie w beczułkę, przekładaiąc ich koprem i liściami wiśniowemi, a gdy się upakuią, sparzyć gotowaną wodą dobrze osoloną, tak niech stoią przez 24 godzin, poczem odlawszy tę wodę nieco przesolić, zagotować i znowu te same ogórki sparzyć. Następnego dnia zrana wodę odlać, beczułkę za szpuntować i zagotowawszy tę samą wodę trochę osoloną, wlać przez leiek na zapakowane ius ogórki, z beczką do piwnicy zanieść i ulokować w chłodnem miejscu, w ktorem przez cały czas pozostać maią aż do zupełnego wypotrzebowania. Uwaga. Beczułka winna być na kilka godzin wprzódy dobrze wymyta czystą ciepłą wodą, a potem zagotowanym octem wyparzona. [Kurjer Warszawski 28.8.1835]