Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kiszenie ogórków w jednym dniu - ok. 1780

23.08.2025 16:19
Sposób kwaszenia ogórków w jednym dniu

Weź wody grzany ciepły, dorudź /dorzuć/ ciasta kwaśnego, który rozrobisz z chlebem żytnim. Ogórki wypłuczesz w ziemnej wodzie, wybierzesz, wr/z/ucisz w osobne naczynie, przydasz czostku kilka ząbków, kopru i liści wiśniowych, a potym nalejesz wodą wyżej wspomnioną ciepłą i postawisz, odgarnąwszy ogień na zarzywiu, gdy zejdzie piana w górę, a wpuściwszy w wodę rzeczoną palec, uznasz, że stańcie371 dobrze woda ciepła, odstawisz i nakryjesz z wierzchu denkiem, żeby wiatr nie dochodził (bo się od tego ogórki psują), wyniesiesz do piwnicy na zimno, a tak twoje ogórki zostaną w jednym dniu ukwaszone, zawsze jędrne i psuć się nie będą. Tym sposobem kwaszą się i na zimę.
Informacja od Rotesowej.

[Biblioteka im. Stefanyka we Lwowie, f.4, dz I, 1045, s.330, , za: Dumanowski Jarosław, Dias-Lewandowska Dorota, Sikorska Marta (oprac.), Staropolskie Przepisy Kulinarne, receptury rękopiśmienne XVI-XVII wiek, źródła rękopiśmienne; Monumenta Polkoniae Culinaria, Warszawa 2017]