O baniach /dyniach/, staraniu około nich, ratunkach i sekretach. Jeżeli chcesz, aby tak banie, jako i ogórki świeże długo trwały, lagru wina białego w beczki nalej i smołą posmól porządnie, i nakryj w rosole /słonej wodzie/, też także długo świeże trwają. Jest też jeszcze sposób taki, w beczki octu nalej i one zawieś w beczce tak, aby octu się nie tykały, ale beczki trzeba zasmolić, aby ocet nie wietrzał, i tak będziesz miał zawsze przez zimę świeże banie i ogórki. Jeszcze i tak będziesz miał świeże, kiedy już dorastają, zrywaj je i gorącą wodą polij, i przez noc całą, aby ochłodły, potym w potężny rosół włóż, przechowasz długo świeże.
[Hēmerologeion Abo Nowy y Stáry Kalendarz Swiąt Rocznych, Y Biegow Niebieskich ... na Rok Pański 1675]