Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kapusta kiszona - 1796

23.08.2025 20:25
Między zwyczajnie naszatkowaną kapustę jabłka kwaśne drobno pokrajane, cebulę i trochę cytryn, jagód berberysowych (lub w niedostatku tych użyć jagód kaliny i jarzębiny) mieszać; tak zaprawioną cebulę pakować w fassę, bez wody i soli, i tak deptać, aż się okaże sok, potym na wolnym powietrzu ma kwaśnieć około trzech tygodni. Kapusta ta smaku wybornego, zdrowa podczas panowania niektórych chorób.

Inaczej usiekać przedniej kapusty, kłaść w kadzie, przesypywać kminem, koprem, a nazajutrz wodą nalać, przez czas niejaki przerabiać ostrym brzezowym drzewem dziury do dna, dla wyjścia goryczy, na koniec dnem z wierzchu nakryć, będzie dobra kapusta.

[Dziekoński Bartłomiej, Przepisy rolnictwa i ogrodnictwa]