Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zioła marynowane - 1796

23.08.2025 20:26
Na końcu sierpnia liście porów, sałata, szpinak, portulaka, trybulka, pietruszka, biorą się po części równej, a szczawiu tyle jak wszystko, szczypioru zaś trochę; płuczą się w zimnej wodzie, potym siekają się grubo i w soku nieco wyciśnionym gotują się bez wody w rondlu; po ugotowaniu pakują się do polewanego naczynia, nalewają się z wierzchu na trzy cale grubo rozpuszczonym masłem, na koniec stawią się w miejscu chłodnym, do użycia. Te sposoby przechowania ogrodowin i roślin posłużą pewnie tej gospodyni, która nie zechce bydź upartą i tego się tylko trzymać, czego się od młodości w jeden sposób nauczyła.

[Dziekoński Bartłomiej, Przepisy rolnictwa i ogrodnictwa]