Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Babki ponczowe (prawd. ok. 1930)

8.09.2025 05:52
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuDwa funty suchej mąki rozrobić kwaterką letniego mleka, 4 łutami drożdży, dodać 10 jaj całych i ćwierć funta cukru, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na noc. Na drugi dzień rano wlać 1 funt roztopionego masła, pół szklanki essen-cyi ponczowej, a wyrobiwszy dobrze ciasto nakładać do połowy małe foremki wysmarowane masłem, dać trochę podrosnąć i wstawić do ciepłego pieca na 3 kwadranse. Gorące wyjmuje się z foremek i oblewa się ponczowym lukrem.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]