Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ciastka z pianą (prawd. ok. 1930)

11.09.2025 19:48
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuPół funta świeżego masła utrzeć w donicy na śmietanę dodając ćwierć funta cukru, 3 ćwierci funta mąki i 1 jajko. Massę tę rozłożyć cienko na wysmarowaną masłem blachę i upiec w letnim piecu, a następnie wyjąć, ostudzić, posmarować marmoladą z owoców lub konfiturami, a na wierzch położyć grubą warstwę z następującej pianki: ubić mocno 8 białek z pół funtami cukru i trochę wanilii, wysmarować upieczony placek, pokrajać na kawałki, osypać cukrem i wstawić w piec, ale wysoko żeby się od środka nie przypaliły.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]