(Siemienicha). Tradycyjny przepis wigilijny ze Śląska. Przygotowywało się ją z nasion konopi lub siemienia lnianego.
Wpierw rozgotować ziarenka w małej ilości wody (około 2 szklanki), obserwując kiedy zaczną pękać. (Po pierwszym zagotowaniu wodę zmienić) Gdy to się stanie - odstawić, odcedzić (wody nie wylewać) zemleć, dolać odlaną wodę i zagotować jeszcze raz. Można wtedy przetrzeć przez gęste sitko aby zostały na nim łuski.
Wówczas włożyć cebulę szalotkę, lub zwykłą przekrojoną na ćwiartki, wlać pół szklanki słodkiej śmietanki (można więcej). Dodać łyżkę masła, posłodzić. Zagotować. Cebulę wyjąć. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę można zagęścić dodatkowo zmieloną kaszą jaglaną (po zagęszczeniu zagotować). Podawać z grzankami lub kaszą gryczaną.