Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zupa z suszonych owoców - potrawa wigilijna

21.09.2025 10:52
Jest to wigilijny przepis kujawski i mazurski.

Do przygotowania potrzeba po garści suszonych jabłek, gruszek, śliwek i innych rodzimych owoców. Można dodać też suszone morele, daktyle a nawet świeżą mandarynkę. Owoce te należy wypłukać, posolić, dodać laskę cynamonu i zagotować
Osobno należy namoczyć garść rodzynek.
Całość posłodzić do smaku (jeśli tradycyjnie, to miodem), zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie i łyżką słodkiej śmietanki.
Zupę podajemy bez owoców ale dodajemy lane kluski, jasną kaszę - lub domowej roboty makaron.
Przed podaniem posypać tartym cynamonem i przygotowanymi wcześniej namoczonymi rodzynkami.

Potrawa podobna do podkarpackiej postnicy.

==> Tradycyja polskich potraw świątecznych
==> Przepisy wigilijne