Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Postnica - potrawa wigilijna

21.09.2025 11:09
Jest to przepis wigilijny z regionu Podkarpacia. Należy go przygotować najlepiej dzień przed Wigilią.

Osobno ugotować pęcak (szklankę), nie na bardzo miękko, bo będzie jeszcze gotowany - oraz suszone owoce (jabłka, gruszki, śliwki - po garści). Obie rzeczy lekko posolone.
Dodać pęcak i gotować jeszcze ok. 10 min. Posłodzić. Na koniec dosypać trochę rodzynek.

Całość można zostawić na noc aby kasza wchłonęła płyn i powstał rodzaj gęstej klejącej mieszaniny, lub podawać w formie zupy (wówczas należy przygotować ją w dzień Wigilii).

Potrawa podobna do kresowej kutii, lub kujawskiej zupy z suszonych owoców.

==> Tradycyja polskich potraw świątecznych
==> Przepisy wigilijne