Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ciastka kminkowe (prawd. ok. 1930)

22.09.2025 06:40
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuKwaterka mleka, 2 łuty drożdży, 2 całe jaja, 2 żółtka, łyżka cukru, szczypta soli, ćwierć funta rozpuszczonego masła, wymieszać wszystko razem. Dodać funt mąki i wybijać aż od łyżki odstawać będzie. Jak podejdzie nieco robić z tego ciasta małe paluszki lub obwarzanki, kłaść na wysmarowaną blachę, posmarować jajkiem, osypać grubo kminkiem i wstawić w piec nakłuwając je widelcem. Skoro się upieką skropić masłem, osypać cukrem.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]