Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Marcepany (prawd. ok. 1930)

25.09.2025 05:02
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuFunt migdałów słodkich i kilkanaście gorzkich sparzyć, wyłuskać, obsuszyć i utrzeć na tarce. Funt miałkiego cukru zmieszać z utartymi migdałami i ucierać w donicy zakrapiając różaną wodą tyle tylko aby się utworzyła dość gęsta massa. Tak przyrządzone ciasto zostawić na noc w zimnem miejscu, a na drugi dzień wyłożyć na stolnicę wysypaną bardzo miałkim cukrem, rozwałkować na grubość pół palca i wykrawać różne figury, gwiazdy, serca. Okładać je wązkiem rantem z tego samego ciasta, który się przylepia za pomocą posmarowania różaną wodą. Zrobione marcepany położyć na deseczkę przykrytą papierem. Deseczkę tę obstawić czterema kawałkami drzewa. Postawić na nich blachę z żarzącymi węglami i trzymać długo dopóki marcepany nie zaczną żółknąć z wierzchu, spodnią zaś część zostawić zupełnie białą . Po wystudzeniu nałożyć je lukrem pomadkowym, a skoro ten zaschnie z wierzchu ubrać suchemi konfiturami.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]