Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ciastka wiedeńskie długotrwałe (prawd. ok. 1930)

28.09.2025 14:34
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuPół funta cukru, 4 jajka, łyżeczkę cynamonu, goździków i kardamonu, cytrynową skórkę. Mieszać wszystko pół godziny, domieszać pół funta mąki, ubijać jeszcze kwadrans, potem zostawić ciasto w chłodzie, a następnie posypać stolnicę miałkim cukrem, brać łyżkę ciasta okulać w cukrze, robić płaskie wałeczki, kłaść na wysmarowane blachy, smarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem i wstawić do niezbyt gorącego pieca.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]