Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Migdały palone z foremek (prawd. ok. 1930)

8.10.2025 04:11
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuFunt migdałów wyłuskanych usiekać i ususzyć w piecu. Zrobić karmel z funta cukru bez wody, mieszając ciągle wrzucić weń wyjęte z pieca migdały wymieszać i zaraz nakładać w blaszane foremki wysmarowane olejem migdałowym wgniatając pomiędzy karby aby cienka warstwa massy wyłożyła całą foremkę. Po wystudzeniu wychodzić łatwo da się. Foremki można kazać porobić z blachy w kształcie koszyczków z kabłąkami a następnie dając na deser koszyczki napełnione bitą śmietanką, lodami lub kompotem z drobnych owoców.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]