Pół funta cukru ubić z 8 żółtkami, wsypać pół funta mąki, pianę z 8 białek wymieszać lekko i z tej massy puszczać szprycą na wysmarowaną blachę okrągłe wysokie ciasteczka jak półkole. Posypać cukrem i wstawić do letniego pieca. Po upieczeniu każde ciastko od spodu, ze strony płaskiej, która na blasze leżała nałożyć gęstym kremem ze słodkiej śmietanki i cukru, złożyć dwa ciasteczka razem, maczać każde w czekoladzie i wstawić na kilka minut do letniego pieca. Czekoladę do tych ciastek tak się urządza. Zrobić syrop z funta cukru, wsypać pół funta utartej czekolady, zagotować, przecedzić przez sito, gotować jeszcze do gęstości, odstawić. Mieszać aż ostygnie i umaczać w tej massie pączki. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]