Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Wióry migdałowe (prawd. ok. 1930)

4.11.2025 20:56
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuFunt migdałów słodkich i kilka gorzkich sparzyć i utrzeć na massę dosypując funt cukru, w końcu domieszać pianę z 12 białek i massę tę rozciągnąć na wysmarowaną woskiem blachę. Wstawić do wolnego pieca, a po upieczeniu dopóki jeszcze gorące pokrajać w podłużne kawałki i owijać na cienkim wałku chropowatą stroną na wierzch. Z takich wiórek można robić piramidę do tortu przyczepiając karmelem jeden wzór do drugiego.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]