1/2 kilograma ryżu opłukać w letniej wodzie, dodać 3 dkg masła i tyle mleka, aby były dwie objętości co ryżu. Zagotować na blasze, a potem wypiec na sypko w szabaśniku. Ryż soli się tylko odrobinkę. Osobno przygotować 1 i 1/2 kilograma jabłek, to znaczy obrać z łubinki, pokrajać w cieniutkie plasterki. Oczyścić 5 dkg rodzynków, obrać z ogonków, opłukać w letniej wodzie i obetrzeć suchą ściereczką. Osobno utłuc 3 dkg. cukru, posypać na jabłka i wymieszać z rodzynkami. Sypki ryż wysypać na okrągły półmisek i wyziębić. Średniej wielkości rondel wysmarować dobrze masłem, wysypać tartą bułką i ułożyć warstwami. Warstwę ryżu, warstwę jabłek i przykryć ryżem, zamknąć pokrywkę i wsadzić do szabaśnika i piec tak długo, aż jabłka będą miękkie. Następnie wyrzucić ryż z jabłkami na półmisek i posypać cukrem i cynamonem. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]