Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Omlet francuski zawijany (prawd. ok. 1930)

11.11.2025 09:15
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu5 dużych żółtek utrzeć z 8 dkg cukru na parze, a gdy zgęstnieje zdjąć i lekko wymieszać z tęgo ubitą pianę na przemian z 6 dkg mąki. Ciasto wlać na wysmarowaną brytfannę masłem i wypiec w gorącym piecu. Potem omlet wyjąć, posmarować dobrą marmoladą, póki ciepły zwijać w rulon, a potem pokrajać w skośne pasy, poukładać na okrągłym półmisku i po wierzchu posypać cukrem waniliowym.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]