Rospuść w rądlu ćwierć funta masła, daj tyleż pszennéj maki, aby masa była do ciasta podobna, ale zarumienić się nie powinna ; jeśliby się maka pieniła, wléj nieco mleka lub śmietany, (wszelako tak, aby ciasto było gęste) i wysusz dobrze na grani. Gdy wychłodnie, rozbij z ćwiercia funta masła, domieszaj 8 żółtek, białka z trzech jaj na piankę ubite, i ocukrz wszystko według upodobania. W tém wysmaruj forme masłem, włóż do niéj ciasto, i gotuj w parze, albo piecz rumiano w piecu. Sok malinowy robi się tak: rozgnieć łyżką pół funta świeżych malin, potem zagotuj z ćwiercia funta cukru i kilka łyżkami tegiego wina, przepuść przez sitko, i znowu zagotuj aż do zgalaretowania. W porze roku, w której nie masz świeżych malin, galareta malinowa z winem gotowana, te samą zrobi przysługę. Wydając wyrzuć z formy na misę, a jeśliby auflauf nie dał się wyrzucić, włóż go na moment do zimnéj wody, wyjawszy, poléj malinowym sokiem i daj natychmiast do stołu.
[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]