Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Auflauf z kochu. (1835)

14.11.2025 13:48
Zrób ze czterech warzoszek maki i mleka dość gesty koch, i zaczem wystygnie, dodaj 6 łutów masła, i wymieszaj dobrze z szescią żółtkami, daj potem cukru, i piankę z jaj ubita, i napełnij tem radel masłem wysmarowany. Piecze się w wychłodzonym piecu zwolna, lub posypawszy grani z wierzchu i spodu; nareszcie posypuje się cukrem i na stoł daje. W pieczeniu auflaufu uważać należy szczególniéj na czas, w którym się na stół daje, gdyż piekac go dłużéj, traci swa piękną powierzchowność.

[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]