Rospuść w radlu pół funta masła i ćwierć funta cukru, dodaj pół kwarty słodkiego mleka i pół funta maki, wymieszaj wszystko, aby się zrobiło gęstawe. Wystudziwszy ciasto wmieszaj do niego ćwierć funta cukru, 16 żółtek, soli, i piankę ubita z pozostałych jaj, potem zawiaż cała mase w serwetę, wymokła wprzódy przez godzinę w wodzie, i gotuj w wodzie zmieszanéj z rosołem. Tymczasem zrób sago w ten sposób : wstaw ćwierć funta wypłókanego sago z drobno krajana skórka cytrynowa, a gdy się zacznie gotować, i nieco wykluruje, wléj pół kwarty wina czerwonego, dodaj cukru, cytryny w krażki krajanéj, kilka łyżek galarety porzyczkowéj, cynamonu w kawałkach, i mieszaj wszystko, póki się sago należycie nie ugotuje.
[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]