Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Budeń z wołowego mięsa (1835)

14.11.2025 14:16
Pokraj 3 funty chudego mięsa wołowego w długie, lecz waskie paski, a te jeszcze w kosteczke. To samo uczyń z trzema ćwierciami funta wedzonéj słoniny, a włożywszy do miski, dodaj 8 jaj rozbitych , drobno siekanéj cebuli, i skórki cytrynowéj, soli, kwiatu muszkatołowego, goździków, pieprzu i utartéj bazyliki, wléj 3 lub 4 łyżek rostopionego masła, a wymieszawszy wszystko, gotuj jak zwykle w wodzie przez 4 godzin. Do tego budenia daj sos taki: zrobiwszy z masła i maki zaprażkę, wystudź ja potem, wléj do niej rosołu, dodaj szampionów, cytryny w krażki krajanéj, kaparów, muszkatołowego kwiatu i pieprzu i zagotowawszy wszystko należycie, poléj nim budeń.

[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]