Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Jabłka w szlafroczkach (prawd. ok. 1930)

17.11.2025 20:25
[Jabłka w cieście]
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu3 dkg masła utrzeć na pianę, dodać kolejno 3 żółtka, 4 dkg cukru miałkiego, 1/8 l. kwaśnej śmietany, 12 dkg pszennej przesianej mąki, a na końcu tego ubitą pianę. Osobno obrać 50 dkg. jabłek z łupinki, pokrajać wszerz na kółka 1/2 cm grube, wdrążyć środki z pestkami. Osobno rozgrzać w małym rondelku 50 dkg szmalcu. Potem maczać jabłka w przygotowanym cieście i układać szpilką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obydwóch stron tak długo, dopóki jabłka nie są w środku miękkie. Jabłka wyjmować na talerz i posypywać suto cukrem waniliowym. Potem wyłożyć jabłka na półmisek i podać natychmiast dopóki są gorące.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]

Współczesny praktyczny opis wykonania
Ciasto można wykonać przy użyciu miksera.
Jabłka w szlafroczkach1. Przygotować jabłka, najlepiej świeże, słodkie i dość soczyste. (Lepiej sprawdzają się zwykłe z drzewa, niż piękne z marketu). Obrać ze skórki, pokroić w plastry i usuwać środki, aby powstały kółka z dziurką w środku. Kółka przy usuwaniu środka mają tendencję do pękania, dlatego należy to robić na płaskiej desce, najlepiej tępo zakończonym nożem (idealnie byłoby czymś rodzaju dłutka).
2. Rozdzielić 3 żółtka od białek (białka wlać do naczynia szklanego lub metalowego, gdzie będzie się je potem ubijało).
3. Masło - 3 dag, żółtka i 4 dag cukru utrzeć, lub zmiksować do białości (można dać cukier puder ale wtedy 5 dag). Cukier musi przestać zgrzytać w zębach, a masa musi być napowietrzona (jasna).
4. Dodać pół szklanki śmietany i 12 dag mąki.
5. Ubić pianę z białek (można dodać szczyptę soli żeby była lepsza piana).
Jabłka w szlafroczkach6. Połączyć pianę z masą za pomocą łyżki. Powoli wymieszać.
7. Na patelni rozgrzać masło, ustawić niewielki ogień.
8. Do masy wrzucać po kilka kółek z jabłek (lub fragmentów).
9. Otoczone ciastem układać na patelni.
10. Piec z obu stron przekładając w chwili gdy będzie rumiane (nie przypalone) - kolor po wyjęciu jeszcze trochę się przyciemni.
11. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem - można też dodać śmietanę, kwaskowatą konfiturę albo lody śmietankowe.

Jabłka w szlafroczkach