Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Szmorn z mąki (1835)

20.11.2025 20:06
Roskłuć pół prawie funta maki z kwaterka mleka lub śmietany, i pięcią całemi jajami, i dodaj soli i cukru; w tem postaw na grani w płytkim rądlu lub rynce masła albo szmalcu, skoro się rospuści, naléj ciasta i smaż, często mieszając; gdy zgęstnieje, posiekaj szufla na małe kawałki. Dla nadania lepszego smaku, można także tylko jedna część ciasta wlać do szmalcu, a skoro się z jednéj strony zarumieni, obrócić na druga, przebić szufelka, włożyć do innego rądla, i tym sposobem wyrabiać resztę ciasta. Nakoniec wyklada sie na kupke na pąłmisek, posypuje cukrem, i zaraz daje na stół.
[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich]