Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Merydon z ryżu (1834)

20.11.2025 21:25
Ugotuj pół funta ryżu w półtoréj kwarty mleka lub śmietany, ubij ćwierć funta masła, zmieszaj z sześcia iajami, daj do tego ryż, i osól należycie.
W tém wysmaruj radel masłem, posyp tarta bułka, i napełnij do połowy ryżem, obłóż opłatkami, nakładź na opłatki marmelady trześniowéj lub porzyczkowéj, tę znowu obłóż opłatkami, i włóż na to resztę ryżu.
Najlepiéj piecze się zwolna w ochłodzonym piecu przez półtoréj godziny, potem wyrzuca na półmisek, posypuje cukrem i zaraz daje na stół.
[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich]