Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Makaron z kartofli (1879)

21.11.2025 11:13
Rozkłuć na piankę ćwierć funta smalcu albo masła, zmieszaj z niem 5 jaj, wsyp 2 części zgotowanych kartofli tartych, a jednę część mąki, ażeby się uformowało ciasto jak pospolicie na makaron potrzeba. Z tego ciasta rób na stolnicy posypanéj mąką makaron jak palec gruby i długi, rozpuść w panwi lub rądlu masła, włóż makaron, opiekaj rumiano. Gdy się wszystko upiecze, włóż do wrzącego mleka albo śmietany, i dynstuj póki śmietana nie wyparuje, posypawszy nareszcie cukrem daj na stół.
[Wiśniewski T., Kucharka polska miejska i wiejska, Poznań 1879]