Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Krem grysikowy (prawd. ok. 1930)

27.11.2025 05:55
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu3/4 l. wody, 1/4 l. cukru zagotować, wcisnąć sok z 1 do 1 1/2 cytryny, a potem wsypać 1/8 l. grysiku. Gotować ciągle, mieszając przez 10'. Następnie masę wyrzucić na salaterkę i mieszać drewnianą łyżką do białości. A potem włożyć w formę zmaczaną w wodzie i wysypaną miałkim cukrem, postawić w zimnie, by krem zastygł. Potem go wyłożyć na okrągły talerz obłożony ciasteczkami.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]