Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Sos szary

4.12.2025 22:22
Wykwintny sos polski do mięs i ryb.

Przygotowanie

1. Zrobić zaprażkę z mąki łyżki masła
2. Rozprowadzić rosołem, lub sosem z przygotowywanej potrawy
3. Dodać sporą garść rodzynek
4. Dodać sporo posiekanych drobno (najlepiej na paseczki) migdałów (można zetrzeć)
5. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok (można połowę pokroić na plasterki i wrzucić, ale sos wówczas nie może stać długo bo nabiera goryczy)
6. Dolać sporo wina francuskiego lub węgierskiego
7. Posłodzić nieco miodem
8. Dodać łyżkę masła
9. Zagotować
10. Przybarwić karmelem