Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Pachlopka (prawd. ok. 1930)

6.12.2025 07:01
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

3 kapusty brukselki włoskiej, pokrajać na cząstki, opłukać starannie w wodzie i przysmażyć na zrumienionej cebulce na 5 dkg masła, wrzucić drobno posiekaną cebulkę, zrumienić dodać oczyszczoną kapustę i dusić podlewając rosołem do miękkości. Osobno nastawić pokrajane pomidory 20 dkg, osobno ugotować na smak jarzynkę. Gdy już wszystko gotowe przelać pomidory, przelewając smakiem z jarzyn. Dodać uduszoną kapustę włoską i podprawiając 1/2 l. kwaśnej śmietany rozkłóconej z 4 dkg mąki, posolić do smaku, dodać szczyptę kminku, gotować 5 minut, wlać do wazy i podać.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]