Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zupa kalafiorowa (prawd. ok. 1930)

6.12.2025 12:24
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuNastawić jarzynę na smak (można także i z kości). Osobno oczyścić pośredniejszy gatunek kalafiorów, mniej więcej drobnych 6 a dużych 2-3 sztuk. Następnie podzielić na drobne cząstki i opłukać wodzie gorącej. Kalafiory wrzucić na słony ukrop i połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę rozgotować i przecedzić przez druszlak, przelewając smakiem z jarzyn. Osobno zrobić jasną zasmażkę biorąc tyle mąki i masła ile jest osób, rozprowadzić rosołem lub wodą, połączyć z przetartemi ? kalafiorami ze smakiem z jarzyn, posolić, zagotować, a w wazie podprawić dwoma jajkami. Do zupy kalafiorowej podaje się grzanki z bułki lub kostkę omletową.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]