Nastawić jarzyny i kości na smak, osobno nastawić 2 dkg grzybków i gotować do miękkości. Osobno obrać ziemniaczki i pokrajać drobniutko w kostki, tak, aby było 75 dkg. Sparzyć je wrzącą wodą, odlać ją, a potem zagotować wodzie i połowę miękkich odjąć do wazy, a drugą połowę rozgotować. Gdy wszystko miękkie zrobić zasmażkę, licząc 1 dkg masła, a 1/2 dkg mąki na osobę, rozprowadzić smakiem z jarzyn, przetrzeć rozgotowane ziemniaki, połączyć ze smakiem z grzybków, z grzybkami drobno pokrajanymi, dolać rosołu (ile potrzeba), posolić, wrzucić 2-3 listków bobkowych, parę ziarenek pieprzu dla smaku, gotować razem 5', wlać do wazy i podać. Uwaga: zasmażkę zrobić na zrumienionej cebulce, a zupa jest wtedy smaczniejsza. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]