Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zupa koprowa (prawd. ok. 1930)

12.12.2025 06:28
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuNastawić jarzyny i kości na smak, a osobno oczyścić koperek. Trzeba obrać same zielone piórka, opłukać dokładnie w zimnej wodzie, drobniutko posiekać. Na 5 dkg zrumienionego masła, przysmażyć koperek, połączyć ze smakiem z jarzyn i z rosołem, podprawić 1/2 l. śmietany rozbitej z 4 dkg mąki, posolić, zagotować i podać z grzankami z bułki, z ziemniaczkami drobno pokrajanemi, lub groszkiem ptysiowym. Zupa koprowa jest smaczniejsza, gdy się ją podprawi w wazie 2-3 jajkami.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]