W ramach konkursu kulinarnego na potrawę wigilijną rybną) zorganizowaną przez gminę Kazimierza Wielka, przedstawiciele Fundacji zostali poproszeni o przedstawienie losów rodu Slaskich h. Grzymała, mocno związanych z kilkoma miejscowościami z Ziemi Kazimierzowskiej.
Została przygotowana i przedstawiona prezentacja wraz z zestawem zdjęć i fragmentami pamiętników rodziny Slaskich opowiadających o Wigilii w Broniszowie. W czasie konkursu jak też po nim, odbyły się spotkania robocze z grupami Kół Gospodyń Wiejskich m.in. z Broniszowa i Skorczowa - gdzie dawniej zlokalizowane były dwory rodzin Slaskich, a także innych miejscowości.
W ramach spotkania można było degustować wiele regionalnych dań i produktów, w tym także takie jak karp po slasku, nalewka broniszowska czy produkty związane z historią tych miejsc - jak np. przetwory z morwy czarnei i białej (pochodzącej ze szkółek sadowniczych Jana Slaskiego) czy placek z buraków cukrowych (których produkcja była podstawą gospodarki wielu wsi w okolicach Kazimierzy Wielkiej).
Ze strony Fundacji wzięli udział - Marcin Niewalda (prezes) i Anna Radwan, po kądzieli potomek rodziny Slaskich.