Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Ser "kalosz" z ... sera zgliwiałego

15.12.2010 00:02
Ser musi być tłusty, biały, krowi i najlepiej "od babki". Podstarzały ser pokruszyć i potrzymać w ciepłym miejscu, przykryty talerzykiem przez kilka dni. Nie dłużej jak tydzień.

Na ok. 1 kg sera potrzeba:
1. 2 całe jajka
2. 2 łyżki masła
3. cały, niemielony kminek - do smaku
4. szczypta soli
5. jak komuś zasmakuje to może być pieprz i ew. czosnek

Na patelnię nalać odrobinę wody, dodać i roztopić masło, wrzucić zgliwiały ser i na małym ogniu roztopić to wszystko, dodając roztrzepane jajka i kminek. Cały czas mieszać aż do połączenia wszystkich składników w półpłynną masę. Na koniec równomiernie wmieszać sól. Do spłukanej zimną wodą miski wlać gorącą masę, jeżeli wydzieliła się jakaś woda to ją przedtem odlać. Można przestudzić ale też można jadać na gorąco.

Ser ma smak wykwintnego sera pleśniowego-topionego, nadaje się do smarowania.
Przepis z początku wieku XX.

Komentarze (1)

5.02.2011 22:32
Uwielbiam ten ser! To bardzo popularna potrawa w Wielkopolsce.
Mój Tato, pochodzący z Zamojszczyzny , także go bardzo lubił, gdyż w dzieciństwie robiła go często Jego Mama, a moja Babcia.
Najsmaczniejszy jest prosto z patelni, jeszcze ciepły, na świeżym chlebie z chrupiącą skórką (taki chleb można dostać w Poznaniu w sklepie firmowym TOSMAK przy ul. Bełchatowskiej na Grunwaldzie), koniecznie -posmarowanym masłem. To prawdziwe delicje!