Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Nektar z łup owoców cytrusowych

15.12.2010 00:43
Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grapefruity przedrapujemy lekko czymś szorstkim (i polewamy przed obieraniem wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałości trujących składników z transportu). Po obraniu suszymy i zbieramy jak najwięcej w postaci suszonej. Jak nazbiera się ich ok 1 kg. moczymy je w wodzie z solą. Na 3 l. wody dajemy 6 - 7 garstek soli. Po 24 godzinach wodę z solą odlewamy , nalewamy świeżej, bez soli i podgrzewamy do zagotowania. Przecedzamy. Powtarzamy tę czynność. Do ostatniego przegotowywania dodajemy cukier do smaku. Tak jak lubimy do kompotu. Po zagotowaniu szumujemy cukier i przecedzamy rozgotowane łupki w celu przemiksowania . Łączymy z przecedzonym, słodkim płynem i na gorąco zlewamy do szklanych butelek, uprzednio wyparzonych. Można przez niezbyt długi czas przechowywać w chłodzie. Można dodać kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.

Przepis z początku XX wieku - uwspółcześniony.