Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Gruszki jabłka w kremie (deser)

15.12.2010 00:53
SKŁADNIKI
mleko lub śmietanka słodka
4, 5 żółtek
cukier-puder zapachniony prawdziwą wanilią (albo trzymać dłuższy czas laskę wanilii w słoiku albo wkruszyć do cukru)
mąka ziemniaczana, albo - ostatecznie - budyń np. śmietankowy lub bananowy
kwaskowate jabłka i gruszki - po 2, 3 ćwiartki na porcję
cukier do smaku owoców.

PRZYGOTOWANIE
1. Zagotować syrop z jabłek i gruszek - gruszki powinny się gotować osobno, bo są twarde; dolać trochę wody do cukru
2. Żółtka ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
3 .Łączymy na końcu z mączką ziemniaczaną lub budyniem - nie za dużo. Może też to być zwykła mąka.
4. W garnuszku rozrabiamy ukręcone żółtka z dodatkami w niewielkiej ilości zimnej śmietanki.
5. Gotujemy śmietankę i na gotującą się pomalutku wlewamy rozbełtane i zahartowane gorącą śmietanką składniki.
6. W przygotowane wcześniej naczyńka układamy owoce wyjęte z syropu - mogą być też inne, jak ktoś lubi.
7. Zalewamy stężałym w czasie gotowania (i cały czas mieszania!) kremem - mąkę lub budyń tak dodawać, żeby nie był krem za gęsty.
To nie ma być budyń, nie może też być lura, tylko puszysty kremik.
8.Można na uroczystą okazję ozdobić kupką bitej śmietanki - już po wystudzeniu - i np. kolorowym owockiem lub kleksem z powidła.

Przepis z początku wieku XX - uwspółcześniony