Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Przechowywanie świeżych owoców zimą (1809)

15.05.2011 14:06
Jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki suszą się pospolicie, i tym sposobem przez długi czas przechowane być mogą. Chcąc zaś świeżo przechować, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, morele, na to trzeba kazać porobić beczułki z iak nayszczelniey stykaiącemi się klepkami nie ze smolnego drzewa, bo od tego owoce przykrego nabieraią zapachu. Z rana niżeli rosa opadnie, narwać świeżego liścia z drzewa, usłać nim dno beczułki, na to kłaść pojedynczo za ogonek urywany owoc iuż doyrzały, lecz ieszcze nieprzestały, strzegąc się wszelkiego ocierania i gniecienia, a gdy warsztwa założy się, nakryć ią znowu liściami. Tym sposobem postępować daley układaiąc warsztwami owoce, i nakrywając każdą liściami, aż beczułka napełni się, a na wierzchu aby liście warsztwy kończyły. Wprawić potym zwierznie dno, i żywicą lub smołą, zalać ostrzożnie aby się dno nie zagrzało, i cała beczułka tym sposobem zalaną być powinna, aby nie było naymnieyszey szparki, którąby powietrze przecisnąć się mogło. Przywiązać do beczułki kilka kamieni i wpuścić w głęboką studnią, aby woda naokoło okryła, lub też zakopać w ziemię w miejscu suchem, a tak poźney zimie owoc tak świeży będzie, jakby dopiero z drzewa zerwany.

Bibliografia

Katechizm ekonomiczny dla włościan albo Nauka przez pytania i odpowiedzi, o rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie, o utrzymywaniu bydła, koni, różnych trzód, drobiu i pszczół, o ekonomii domowéy iako o przyzwoitym chodzeniu około gospodarstwa domowego, Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa