Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szandar

14.04.2012 14:15
Szandar – kociewska babka ziemniaczana

2 kg ziemniaków

2 cebule

2 jajka

około 5 łyżek mąki pszennej

kawałek boczku

do smaku: sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę drobno zetrzeć/na tarce tak jak na placki zieminiaczane/.Powstałą masę odcisnąć, dodać jajka, przyprawy oraz odpowiednią ilość mąki.
Pokroić boczek w plastry, których połowę wykładamy na dno blaszki.Blaszkę wstawiamy do piekarnika, żeby ze szpyrek wytopił się tłuszcz.Tłuszczem smarujemy blaszkę, a wytopiony boczek wraca na dno, na niego wylewamy masę ziemniaczaną. Na wierzch kładziemy pozostałe szpyrki,można też do masy ziemniaczanej wrzucić pokrojoną w kostkę swojską kiełbasę.Piec w temperaturze 200°C około godziny.Można podawać od razu, albo odsmażone,ze śmietaną, lub innymi dodatkami.