Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kresowe cepeliny

14.04.2012 14:25
Kresowe cepeliny

1 kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach

0,5 kilograma surowych ziemniaków

2-3 łyżki maki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka soli

szczypta pieprzu

do nadzienia :
mięso mielone, twaróg, kapusta z grzybami, itd…

ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę,maszynkę do mięsa.
surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane) dobrze odsączyć
połączyć oba składniki dodać sol, pieprz, mąkę ziemniaczaną (tyle żeby swobodnie móc lepić) i wszystko wyrobić na jednolitą masę
ciasto podzielić na 10 – 12 części, każdą część rozpłaszczyć w dłoni, włożyć nadzienie i dokładnie zlepić, formując kształt cepelina lub kulki
smażyć w dość głębokim tłuszczu, z każdej strony, na złoty kolor
w smaku przypominają troszkę placki ziemniaczane.