Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

CYSTERSKI PODPŁOMYK

14.04.2012 14:38
Podpłomyk to prymitywny, płaski placek, otrzymywany zwykle tylko z mąki, wody i soli, pieczony na blasze kuchennej, w piecu chlebowym lub na rozpalonych kamieniach.
Według przepisów kuchni staropolskiej podpłomyki sporządzano z mąki, jajek, mleka, kminku i soli.


CYSTERSKI PODPŁOMYK OPATA
Składniki:
70 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, 2 łyżki oleju, 1 l letniej wody, 1/2 szklanki letniego mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka siemienia lnianego.

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Następnie wlać wodę i mleko. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji, dodając sól i przyprawy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ciepły piec do wyrośnięcia. Po około 30 minutach podzielić na 4-6 porcji, rozwałkować cienko i piec w piecu bezpośrednio na cegle szamotowej w temperaturze 270-370 stopni C.