Co za dziwaczna nazwa? Rodzaj babki ziemniaczanej? Ziemniaczany przekładaniec. Duszonka, zapiekanka?
Trze się kartofle i bierze się na patelnię. Tam się sypie pieprzu, cebulkę się wkroi i się smaży na patelni i przewraca się. Na spodzie to zostaje taka przepalanka, nie należy tego odkrajać i mieszać z resztą, tylko jak widać, że jest usmażone wyłożyć na talerz i czekać aż wystygnie. Następnie bierze się mąkę i tak jak na pierogi się rozrabia. Ciasto należy rozwałkować na placek, położyć farsz na niego a drugim plackiem przyłożyć. Trzeba to udusić dobrze, a później kroić w paski i na wodę rzucać. Nie należy się przejmować, że się któryś rozgotuje. Ugotowane podaje się z tłuszczem.
Kocięta
Z ziemniaków tartych -Pieprz, cebulę i boczek kroimy i w brytfanki nakładamy. To do piekarnika wstawiamy i czekamy aż się usmaży.. Też można w plastry pokroić i przesmażać na drugi dzień.