Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Piróg krzeszowski

15.04.2012 11:35
Piróg to najsłynniejsza regionalna potrawa Lubelszczyzny. Placek z kaszy gryczanej, sera, ziemniaków, masła, cebuli, soli i pieprzu występuje w kilku odmianach.

Składniki: 2-litrowy garnek obranych ziemniaków, 1/2 l kaszy gryczanej, 1/4 kostki masła, 2 jaja, 1/2 łyżki mąki tortowej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz ziołowy, suszona mięta.

Wykonanie:Gotujemy ziemniaki, odcedzamy pozostawiając w garnku tyle wody, aby sięgała do połowy objętości ziemniaków. Rozdrabniamy je widelcem, zasypujemy kaszę, dodajemy masło, mieszamy i czekamy, aż składniki się zaparzą i wystygną. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, starannie wyrabiamy i przekładamy do przygotowanej foremki keksowej. Pieczemy od godziny do półtorej w 200°C.